Jak uspat dítě a ne sebe?

1. Mimino nezná hodiny. Neví, že je večer a blíží se čas dlouhééého klidného spánku. Ideální je proto mu to nějak naznačit. Zkuste doma před spaním zavést v pravidelnou večerní hodinu rituál, který ho navnadí a zklidní. Mlíčko, koupání, čtení pohádky,... 

2. Mně se také osvědčilo nenechávat v noci v postýlce hračky. Když se dcera vzbudila, nic ji nerozptylovalo a časem pochopila, že nemá smysl zůstávat vzhůru. Tedy, někdy si samozřejmě na hraní zavolala mne, ale i tohle se časem zlepšilo. 

3. Nedržte absolutní ticho. Člověk má tak nějak zafixováno, že když se jde spát, mělo by být ticho, ale dítě je z dělohy zvyklé na úplně jiné prostředí. Vše kolem něj vytváří nějaký zvuk a hluk. Tlukot srdce maminky, hluk protékající krve, škručení střev. V tichu je mimino nesvé, naopak tzv. bílý šum mu připomene známe prostředí. Já to kdysi řešila puštěným vysavačem ve vedlejší místnosti a pak pozdeji jsem zjistila, že existuje spousta vychytávek, které k tomu můžete využít. Například medvídek, který šumí, bije mu srdce nebo umí zahrát cikády. 

4. Když už jsme u té dělohy, s tím souvisí další doporučení. Nesviťte! V děloze je tma a miminko je na ni zvyklé. Potřebuje ho, aby opravdu dobře zabralo. Nebuďte jako já, která jsem dceři několik týdnů svítila lampičkou, aby se nebála, až jsem zpozorovala, že jen co se naučila alespoň trochu koordinovat ruce, začala si přes oči tahat plínku, aby to zatracené světlo konečně odstínila. Přestala jsem svítit a dítě začalo spát. 

5. Nepřehřívejte pokoj. Ideální je prý teplota kolem 18°C. Člověk má tendenci přetopit pokoj s miminkem ale zkuste to vydržet. Že mu není zima poznáte podle zátylku. Když není chladný, je mu dobře. 

Víte, jak dlouho mají děti denně naspat?

NOVOROZENEC . . 16-18 hodin
1 ROK . . . . . . . . . . .15 hodin
2 ROKY. . . . . . . . . . 13-14 hodin
4 ROKY. . . . . . . . . . 12 hodin
10 LET . . . . . . . . . . 8-10 hodin

Zpět do obchodu