8 tipů pro klidnou noc na cestách

Spánek dětí bývá na cestách jednou z největších výzev. Odjíždět na dovolenou s plánem pořádně si odpočinout je po narození dětí spíše přání než realita. Existují ale finty, jak se s tím vypořádat o kapku lépe. Zkuste některý z 8 tipů pro klidné noci.
 
1. Buďte trpěliví... a počítejte s tím, že vašemu prckovi bude trvat dvě až tři noci, než si zvykne na nové prostředí. Možná si to ani neuvědomujeme, ale i my dospělí si na nové prostředí chvilku zvykáme. My si ale můžeme při nespavosti pustit televizi a nebo klidně dlouho do noci  číst. Případně si dáme na „dobrou" noc sklenku vína. Děti se od nás zas tak neliší.  Prostě jen taky potřebují trochu více času. 
 
2. Nezapomeňte na šlofíky... pokud je vaše dítě na ně stále zvyklé. Dopřejte mu je v stejném čase i na dovolené. Dejte si pauzu od poledního sluníčka a vraťte se na pokoj. Jestli vás čeká dlouhá jízda autem, nebo to máte do pokoje daleko, vytvořte mu prostor na spánek v autě nebo kočárku. Není to ideální, pokud je zvyklé na postel, ale je lepší dopřát mu odpolední odpočinek alespoň v této formě než vůbec.
 
3. Zkuste na místo dorazit ještě před večerním spaním prcka... a máte šanci nastavit dovolenkový režim v klidu. Dopřát plnohodnotní první noc je lepší než dohánět celou dovolenou spánkový deficit.
 
4. Nastavte domácí rutinu... a dodržujte před spaním stejné rituály i na dovolené. Čtěte pohádky, dodržujte večerní koupání nebo zpívejte ukolébavky.
 
5. Připomeňte prckovi jeho pokojíček... aby se cítil jako doma. Jestli vám to prostor a cestovní prostředek dovolí, vezměte sebou vlastní cestovní postýlku s matrací, kterou prcek zná. Kojenci a malé děti spoléhají mnohem více na svůj čich než starší děti nebo my dospělí. Známe prostředí ho uklidní. Stejně tak jako milovaný medvídek či oblíbená panenka. 
 
6. Zarezervujte si více než jeden pokoj... nebo spaní dětí vizuálně oddělte. Pokud ale můžete, zarezervujte si na dovolené více pokojů. Zde se investice do apartmá opravdu vyplatí. Zajistíte si tak více prostoru nejen na hraní, ale budete taktéž lépe schopni přizpůsobit se rozdílnému režimu jednotlivých členů rodiny. Navíc, jistě to znáte, někdy vás vaše děti potřebují pouze proto, že vás vidí.
 
7. Nedržte se striktně pravidel... zvlášť na dovolené. Režim je pro děti důležitý, ale i ten můžete ve chvílích volna porušit. Nechte dítě spát s vámi v postelu, i když to doma neděláte, nebo mu v poledne místo postýlky dopřejte šlofík v kočárku ve stínu.  
 
8. Doma se vraťte do běžného režimu co nejrychleji... a připravte se na to, že dovolená bude krutě vykoupena. Někdy může trvat i dva až tři týdny, než se vše vrátí do standardního domácího běhu. Nenoste si zvyky z dovolené domů – čím dříve se vrátíte k pravidelnému spánku v postýlce, tím rychleji si prcek zvykne, že už je doma. 
Zpět do obchodu