Jak na změnu času u dětí?

Letní a zimní posun času bývá hodně náročná změna. Podle odborníků si na tento posun člověk zvyká asi týden. Dobrou zprávou je, že děti většinou na tuto změnu reagují mnohem lépe než dospělí. Jak moc má změna vliv na dítě, závisí také od jeho věku a vybudovaných rituálů.

  • Výhodou u novorozenců je, že stálý režim si teprve budují a budí se spíše dle biologických potřeb jako je hlad nebo žízeň. Proto si u nich se změnou času hlavu lámat nemusíte.
  • Kojencům pomůže postupný posun jejich spacích rituálů: právě ty jim napovídají, jaký čas se blíží – jídla, hygieny nebo spánku. Než posouvat o hodinu ze dne na den, je lepší je na změnu připravit postupně. Začněte o 3-4 dni dříve a jednotlivé činnosti postupně posouvejte po par minutách.
  • Nejvíce změnu pocítí předškoláci a školáci. Můžou být nevrlí a nervózní. Také je dobré je na změnu připravit postupně, je ale budete nejspíš potřebovat unavit :). Vymyslete, dovolí-li to počasí, aktivitu venku na čerstvém vzduchu - procházku nebo venkovní hru.
Zpět do obchodu