7 důvodů proč dětem před spaním číst

Čtete dětem před spaním nebo máte pocit, že je na to ještě brzy? Čtení před spaním je rituál, který se možná zdá být předčasný pro miminka nebo nepotřebný pro starší děti, ale pravda je taková, že tento zvyk může mít na spánek a celkový vývoj dítěte velmi prospěšné účinky. I malé miminka, které ještě nevnímají obsah čteného textu, jsou uklidněny vaším hlasem. U nich se jedná o signál, že je čas jít spinkat a čtení jim pomůže nastavit stabilní rutinu spánku. 

U miminek klidně vyberte knížku, na kterou se vy sama těšíte. Vyhnuli bychom se ale strašidelným příběhům. U starších dětí již vybírejte obsah, který odpovídá jejich věku. Pro ně už bude lákadlem i samotný příběh, který podporuje lepší spánek tím, že jim pomáhá uklidnit mysl. Můžete si o něm pak vyprávět nebo další den si příběh namalovat jako kreativní aktivitu.

Ať už budete dětem před spaním číst klasický román nebo pohádky, hlasité čtení může dětem opravdu výrazně prospět a pomoci k lepšímu spánku:

  1. Čtením podporujete kognitivní vývoj dítěte.
  2. Zlepšujete jeho jazykové znalosti, což podporuje komunikaci a snižuje stres.
  3. U školních dětí zvyšujete šanci pro úspěšné studium, kdy dobře odpočatý a vyspalý mozek funguje lépe.
  4. Podporujete zvýšenou koncentraci a disciplínu, což může pomoci stabilizovat rutinu spánku.
  5. Zlepšujete představivost a kreativitu.
  6. Rozvíjíte vzájemné pouto, což vytváří pocit bezpečí a podporuje hluboký spánek.
  7. A hlavně, pěstujete v dítěti celoživotní lásku ke čtení. 

Ačkoli každé dítě je jedinečné a může reagovat na různé knihy a příběhy odlišně, princip zůstává stejný. Čtení před spaním je uklidňující rituál, který pomáhá dětem odpojit se od rušného dne. Poskytuje jim prostor pro relaxaci a přípravu na spánek a tím jim pomůže nastavit stabilní rutinu spánku. Pro děti, které se neorientují v čase, se tak večerní spaní stane předvídatelným obdobím dne, což může snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.

Jednou z nejcennějších věcí na čtení před spaním je však čas strávený společně. Je to skvělý způsob, jak posílit pouto s vaším dítkem a vytvořit vzpomínky, které budou trvat celý život.

 
Zpět do obchodu